O nas

Poznaj naszą historię

Jesteśmy prężnie rozwijającym się przedsiębiorstwem nie tylko szybko reagującym na potrzeby rynku, ale także te potrzeby wyprzedzającym.

Podpisany został akt notarialny Spółki Sawex sp. z o.o.

Nazwa firmy SAWEX pochodzi od nazwiska jej założycieli - Sawiccy (Saw) i słowa export (ex).

1989

Rozpoczęcie działalności handlowej

Głównym zakresem działalności spółki był handel krajowy oraz międzynarodowy szeroką gamą produktów spożywczych i chemicznych.

1990

Początek sprzedaży marki Doris i Britta

Sawex Sp z o.o. był pierwszym w Polsce importerem ryżu w saszetkach do gotowania, wprowadzając tę formę opakowania na rynek krajowy.

1992

Wykreowanie marki Halina

Rozwój portfolio marek oraz sprzedaży w nowoczesnym kanale dystrybucyjnym.

1997

Stworzenie marki Rani

Nawiązanie współpracy biznesowej z krajowymi producentami i konfekcjonerami produktów suchych.

1998

Powstanie ekonomicznej marki Sotto

Rozszerzenie oferty handlowej o różne gatunki ryżu, płatki śniadaniowe, kasze, nasiona strączkowe.

2000

Wykupienie licencji na markę Britta

2003

Zakup i modernizacja zakładu Produkcyjnego w Kościerzynie

Uruchomienie nowoczesnego Zakładu Produkcyjnego w Kościerzynie

2004

Sawex Foods

Wyodrębnienie ze struktur organizacyjnych Sawex Sp. z o.o. Departamentu spożywczego - Sawex Foods.

2009

Zmiana wizerunku marki Halina i Britta

Odświeżenie logotypów oraz szaty graficznej 12 opakowań marki Halina oraz wdrożenie linii nowych opakowań marki Britta.

2009

Nowe produkty Britta

Wejście w nowy segment produktów przekąskowych; „Britta Pełne Ziarna”,
„Britta Twój Błonnik”.

2010

Podział spółki

Powstają 3 odrębne podmioty.

2012

Sawex Foods

Przekształcenie Spółki Sawex Foods Sp. z o.o. w nowy podmiot
„Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp.k.

2014

Wafle Ryżowe Britta

Wejście w nowy segment produktów - wafle ryżowe Britta.

2015

Nowy Wizerunek

Nowa wizualizacja marki Halina, Rani, Sotto.

2016

Nowe produkty

- Britta Super Foods - Chia i Quinoa
- Halina BIO - kasze
- Petit Lunch - dania w 5 minut
- Petit Crunch - ciastka zbożowe

2018

Rozbudowa zakładu

Rozbudowa zakładu w Kościerzynie. Postawienie magazynu
wysokiego składowania.

2018

Nowe produkty

- Halina Mix Ziaren: kasza bulgur z soczewicą i grochem
- Halina Mix Ziaren: kasza pęczak z soczewicami

2019

Nowe produkty

- Halina Mix Ziaren: kasza jaglana z soczewicami
- Halina Mix Ziaren: ryż arborio z soczewicami

2020

Nowa marka

Wejście na rynek marki produktów bezglutenowych Ocelio

2020


Kupuj online:

Nasze produkty

W portfolio posiadamy marki, które od lat cieszą się zaufaniem konsumentów. Staramy się rozwijać ofertę tak, aby sprostała wymaganiom rynku oraz zaspokajała potrzeby Klientów.

Poznaj nasze marki:

Zdrowy styl życia

Jednym ze sposobów zachowania fizycznego dobrostanu jest przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia. Jako firma z branży spożywczej propagujemy zdrowy styl życia oraz podpowiadamy konsumentom, jak prawidłowo dbać o siebie.

Przepisy

Zapraszamy do zapoznania się z ciekawymi przepisami na potrawy, które urozmaicą Twoją kuchnię. Możesz je śmiało wykorzystywać zarówno na co dzień, jak i wtedy, gdy chcesz przygotować coś specjalnego.

Ryż Basmati marki Britta zapiekany pod parmezanem

Skład:
  • 200g ryżu
  • 1,5 szklanki rosołu warzywnego z kostki
  • 3 łyżki oliwy
  • średnia cebula
  • 50 dag papryki
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy do naczynia żaroodpornego

 

Ryż Basmati marki Britta zapiekany pod parmezanem c.d.

Papryki ułożyć na blasze w rozgrzanym piekarniku i piec do momentu, kiedy skórka zacznie brązowieć. Wtedy wyjąć z piekarnika, polać zimną wodą, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne. Ostudzone strąki pokroić w paski. Rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę, dodać surowy ryż i smażyć go, póki nie wchłonie całego tłuszczu. Zeszklony ryż zalać

Ryż Basmati marki Britta zapiekany pod parmezanem c.d.

rosołem warzywnym i gotować 20 min. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę pokrojonej papryki i paprykę, doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem. Czynności te powtarzać do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być ryż, posypany z wierzchu pozostałym parmezanem. Potrawę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 15 min.

Aktualności

Piątek, 2020.10.01

Ocelio dostępne w Makro i Rossmannie

Wraz z początkiem października, produkty naszej najnowszej marki Ocelio znalazły się w kolejnych sklepach stacjonarnych. W drogerii Rossmann w łódzkiej Manufakturze w sprzedaży są przekąski (batony Superfood RAW oraz batony proteinowe), musli oraz mieszanki bezglutenowych mąk. Produkty Ocelio dostępne są również w internetowej drogerii Rossmann.pl. Z kolei bezglutenowe musli w pięciu smakach już od lipca […]

czytaj więcej

Piątek, 2020.09.11

Wspieramy Wieczór Marzeń w ZOO

Z wielką radością wsparliśmy Fundację Dziecięca Fantazja w organizacji już 16 Wieczoru Marzeń w warszawskim ZOO, który odbył się 28 sierpnia 2020 roku. Misją Fundacji Dziecięca Fantazja jest wnoszenie radości w życie dzieci nieuleczalnie chorych i zmagających się z chorobami zagrażającymi życiu. Wieczór Marzeń to cykliczne wydarzenie, które odbyło się również w tym wyjątkowym dla […]

czytaj więcej

Piątek, 2020.09.01

Ocelio na targach WAGRI 2020

Produkty Ocelio zostały zaprezentowane podczas Międzynarodowych Targów Przemysłu Spożywczego Guangzhou World Agricultural Expo (Wagri 2020). Wydarzenie odbywało się 20-22 sierpnia 2020 roku w Chinach. Nasze bezglutenowe produkty znajdowały się na stoisku KOWR w ramach projektu Poland Tastes Good. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa po raz trzeci organizował stoisko narodowe na targach w tej prowincji Chin. Tegoroczne […]

czytaj więcej

Korzystając ze strony akceptujesz politykę prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close