O nas

Poznaj naszą historię

Jesteśmy prężnie rozwijającym się przedsiębiorstwem nie tylko szybko reagującym na potrzeby rynku, ale także te potrzeby wyprzedzającym.

Podpisany został akt notarialny Spółki Sawex sp. z o.o.

Nazwa firmy SAWEX pochodzi od nazwiska jej założycieli - Sawiccy (Saw) i słowa export (ex).

1989

Rozpoczęcie działalności handlowej

Głównym zakresem działalności spółki był handel krajowy oraz międzynarodowy szeroką gamą produktów spożywczych i chemicznych.

1990

Początek sprzedaży marki Doris i Britta

Sawex Sp z o.o. był pierwszym w Polsce importerem ryżu w saszetkach do gotowania, wprowadzając tę formę opakowania na rynek krajowy.

1992

Wykreowanie marki Halina

Rozwój portfolio marek oraz sprzedaży w nowoczesnym kanale dystrybucyjnym.

1997

Stworzenie marki Rani

Nawiązanie współpracy biznesowej z krajowymi producentami i konfekcjonerami produktów suchych.

1998

Powstanie ekonomicznej marki Sotto

Rozszerzenie oferty handlowej o różne gatunki ryżu, płatki śniadaniowe, kasze, nasiona strączkowe.

2000

Wykupienie licencji na markę Britta

2003

Zakup i modernizacja zakładu Produkcyjnego w Kościerzynie

Uruchomienie nowoczesnego Zakładu Produkcyjnego w Kościerzynie

2004

Sawex Foods

Wyodrębnienie ze struktur organizacyjnych Sawex Sp. z o.o. Departamentu spożywczego - Sawex Foods.

2009

Zmiana wizerunku marki Halina i Britta

Odświeżenie logotypów oraz szaty graficznej 12 opakowań marki Halina oraz wdrożenie linii nowych opakowań marki Britta.

2009

Nowe produkty Britta

Wejście w nowy segment produktów przekąskowych; „Britta Pełne Ziarna”,
„Britta Twój Błonnik”.

2010

Podział spółki

Powstają 3 odrębne podmioty.

2012

Sawex Foods

Przekształcenie Spółki Sawex Foods Sp. z o.o. w nowy podmiot
„Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp.k.

2014

Wafle Ryżowe Britta

Wejście w nowy segment produktów - wafle ryżowe Britta.

2015

Nowy Wizerunek

Nowa wizualizacja marki Halina, Rani, Sotto.

2016

Nowe produkty

- Britta Super Foods - Chia i Quinoa
- Halina BIO - kasze
- Petit Lunch - dania w 5 minut
- Petit Crunch - ciastka zbożowe

2018

Rozbudowa zakładu

Rozbudowa zakładu w Kościerzynie. Postawienie magazynu
wysokiego składowania.

2018

Nowe produkty

- Halina Mix Ziaren: kasza bulgur z soczewicą i grochem
- Halina Mix Ziaren: kasza pęczak z soczewicami

2019

Nasze produkty

W portfolio posiadamy marki, które od lat cieszą się zaufaniem konsumentów. Staramy się rozwijać ofertę tak, aby sprostała wymaganiom rynku oraz zaspokajała potrzeby Klientów.

Poznaj nasze marki:

Zdrowy styl życia

Jednym ze sposobów zachowania fizycznego dobrostanu jest przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia. Jako firma z branży spożywczej propagujemy zdrowy styl życia oraz podpowiadamy konsumentom, jak prawidłowo dbać o siebie.

Przepisy

Zapraszamy do zapoznania się z ciekawymi przepisami na potrawy, które urozmaicą Twoją kuchnię. Możesz je śmiało wykorzystywać zarówno na co dzień, jak i wtedy, gdy chcesz przygotować coś specjalnego.

Ryż Basmati marki Britta zapiekany pod parmezanem

Skład:
  • 200g ryżu
  • 1,5 szklanki rosołu warzywnego z kostki
  • 3 łyżki oliwy
  • średnia cebula
  • 50 dag papryki
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy do naczynia żaroodpornego

 

Ryż Basmati marki Britta zapiekany pod parmezanem c.d.

Papryki ułożyć na blasze w rozgrzanym piekarniku i piec do momentu, kiedy skórka zacznie brązowieć. Wtedy wyjąć z piekarnika, polać zimną wodą, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne. Ostudzone strąki pokroić w paski. Rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę, dodać surowy ryż i smażyć go, póki nie wchłonie całego tłuszczu. Zeszklony ryż zalać

Ryż Basmati marki Britta zapiekany pod parmezanem c.d.

rosołem warzywnym i gotować 20 min. W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu, na niej warstwę pokrojonej papryki i paprykę, doprawić solą i pieprzem, posypać parmezanem. Czynności te powtarzać do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być ryż, posypany z wierzchu pozostałym parmezanem. Potrawę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 15 min.

Aktualności

Wtorek, 2019.09.15

Relacja z Międzynarodowych Targów Spożywczych Anuga 2019

Odbywające się co dwa lata w Kolonii Targi Anuga to największa tego typu impreza wystawiennicza w Europie oraz jedna z najważniejszych na świecie. Pośród ponad siedmiu tysięcy wystawców, również i my zaprezentowaliśmy swoją szeroką ofertę. Była do najlepsza okazja do przedstawienia oferty nie tylko dobrze znanych marek, takich jak Halina, Britta i Petit, ale także […]

czytaj więcej

Czwartek, 2019.09.26

Sawex Foods sponsorem pikniku Polskiego Towarzystwa Wspierania Chorych na IPF

22 września 2019 roku na warszawskim Wilanowie odbył się piknik rodziny w ramach obchodów  Tygodnia IPF 2019 pod hasłem „Zdrowe płuca”. Wydarzeniu towarzyszyły koncerty oraz charytatywna aukcja. Organizatorem wydarzenia było Polskie Towarzystwo Wspierania chorych na IPF, a jednym ze sponsorów – Sawex Foods. IPF, czyli Idiopatyczne włóknienie płuc to choroba zaliczana do idiopatycznych śródmiąższowych zapaleń […]

czytaj więcej

Poniedziałek, 2019.09.23

„Jak potopu świata fale…” – wystawa pod mecenatem Sawex Foods

15 września 2019 roku w Polskiej Akademii Nauk Muzeum Ziemi w Warszawie odbył się wernisaż zapowiadający wystawę „Jak potopu świata fale…”, której mecenasem ma przyjemność być Sawex Foods. Obrazy z kolekcji Leszka Radwana, Piotra Radwana-Röhrenschefa oraz Witolda Hucalaka, będzie można podziwiać od 16 września do 17 listopada 2019 roku. Tytuł wystawy został zapożyczony z twórczości […]

czytaj więcej

Korzystając ze strony akceptujesz politykę prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close