Skip to main content

Sugoi - Ryż do sushi

Ryż do sushi marki Sugoi to produkt, który charakteryzują niewielkie, okrągłe ziarna. Idealnie sprawdza się jako komponent oryginalnego, japońskiego sushi. Wysoka zawartość ziaren kleistych sprawia, że po ugotowaniu zachowują doskonałą strukturę i mocno się lepią, tworząc masę, którą można swobodnie formować. Ryż do sushi marki Sugoi z powodzeniem można wykorzystać tworząc: maki, nigri, temaki czy gunkanmaki. Doskonale smakuje także, podawany jako fantazyjny dodatek do ryb, warzyw i grzybów.

Ryż do sushi

Ryż do sushi – 300g

Zobacz więcej

Ryż z gatunku krótkoziarnistych, który charakteryzuje się owalnymi niemal okrągłymi ziarnami o mleczno-białej barwie. Bardzo dobrze wchłania wodę, dzięki czemu ziarna po ugotowaniu stają się miękkie i wyróżniają się dużą kleistością szczególnie przydatną do formowania wszelkiego rodzaju odmian sushi.
Sposób przygotowania: Ryż dokładnie umyć pod zimną wodą i odsączyć, następnie zalać zimną wodą w proporcjach: 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut do całkowitego wchłonięcia wody. Ryż po ugotowaniu pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut po czym skrapiamy go specjalną zaprawą ryżową przygotowaną z octu ryżowego, soli i cukru co powoduje, że podczas formowania doskonale łączy się z innymi składnikami wykorzystywanymi do sushi tworząc zwartą formę nawet w przypadku trudnych do zrobienia nigiri sushi.

Ryż do sushi – 2kg

Zobacz więcej

Ryż z gatunku krótkoziarnistych, który charakteryzuje się owalnymi niemal okrągłymi ziarnami o mleczno-białej barwie. Bardzo dobrze wchłania wodę, dzięki czemu ziarna po ugotowaniu stają się miękkie i wyróżniają się dużą kleistością szczególnie przydatną do formowania wszelkiego rodzaju odmian sushi.
Sposób przygotowania: Ryż dokładnie umyć pod zimną wodą i odsączyć, następnie zalać zimną wodą w proporcjach: 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut do całkowitego wchłonięcia wody. Ryż po ugotowaniu pozostawiamy pod przykryciem na około 15 minut po czym skrapiamy go specjalną zaprawą ryżową przygotowaną z octu ryżowego, soli i cukru co powoduje, że podczas formowania doskonale łączy się z innymi składnikami wykorzystywanymi do sushi tworząc zwartą formę nawet w przypadku trudnych do zrobienia nigiri sushi.